Tusen takk, jeg er så takknemlig

I helga rundet gode-sko.com 30 000 visninger, og jeg vil gjerne sende 30 000 takk til hver og en som følger meg. 
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

Jeg koser meg med skriblerier og ser at det er mulig å glede, engasjere og muligens inspirere en smule. Det er målet mitt med siden. Nå er 30 000 visninger noe disse store bloggerne ofte har på en dag, og det tenker jeg må være skrekkelig mye arbeid og tar fryktelig mye tid … jeg er nå bare en vanlig «gamlemor» (ifl min sønn) og kjenner at jeg er strålende fornøyd. Når det er sakt så ville jeg helt klart kunnet gjort mer, og tanken har slått meg flere ganger, om jeg nå kunne reist mer og vist mer av Norge og mulighetene som er der … primært kanskje for oss med funksjonshindringer, ville det være en drøm. Full tid på veien, ut i skauen, lags fjæra … å det hadde vært gøy.

Forutsetningen er da selvfølgelig spons, og jeg som er så sabla glad i reklame … har kastet det på sjøen og satser på lotto 🤪 Ca akkurat like sikkert som reklame tenker jeg, og da er alternativet litt kluddring på sia mi og det er det ✌🏻 Så lenge jeg koser meg, og du trives med mine litt uforutsigbare problematiseringer av mine «verdensproblmer» i livet mitt, ja så kan vi være enige om at dette funker til hverdagsbruk.

Ha en strålende søndag der du er … i all slags vær ❤️

(guuuud så god jeg er på å rime 😇) 

🙈 plutselig tilbake.

... vi hørs ... 


Nye og gamle ord

NYTT ORD

Ja … eh … steinsprutplaster. Så har jeg altså hørt det og. Finnes det noen som kan fortelle meg hvordan et steinsprutplaster virker … er det prinsesse plaster … Batmann eller kanskje supermann … og er det like effektivt som disse er. Nå har jeg alltid brukt iskrem, kola og kanskje en sjokoladebit for å «plastre» såre knær og andre skrubbsår på guttungen når han var liten. Funka som fy … så var det steinsprutplasteret da. Slik jeg forstår så skal det settes på ruta når steinen har rammet og satt spor. Hva i heite er det et steinsprutplaster gjør? Stopper blødning. Jeg skal la være å harselere med dette, for jeg vet altså ingenting om dette og hvordan det funker. … men ærlig talt. Hvor innmari har vi savnet … steinsprutplaster til ruta? Så har jeg lært det da altså … 🧐

Hva skal vi lese om, se på nyhetene og snakke om når koronapandemien er under kontroll? Er folket klar for å etablere både stort og smått av bruduljer og trøbbel? … tror det skal gå bra for nå er det en tjuvstart på fangenskap. Hva skal du med Sinnataggen? Hva i all verden har sinnataggen gjort for noe galt når noen har bestemt seg for å sage beina av pjokken, ja nå kom det bare til en skubbsår på ene beinet … ha ha. … hva med å teste steinsprutplatsteret her … å nei å nei så morsom jeg kan å være 🤪

GAMELT ORD (GAMLE ORD)

Nå skal jeg ta litt alvor inn over gode-sko siden. Jeg har flere ganger luftet tankene min om dette med ord og hvordan jeg og mange med meg ordlegger oss. Jeg har noen kjepphester i ord-veden og noen ord bruker jeg så bevist jeg bare klarer. Ett er ordet men og grunnen er at, etter et men, kommer det neste utelukket noe negativt. Og hva husker du og jeg i samtaler der det hagler med men … jo alt det som kommer etter. Du er så fin på håret i dag, men du kunne godt hatt på den blå genseren. Og hva sitter igjen? Den blå genseren … og hva har den med ny sveis å gjøre … egentlig … Ja der er et til … egentlig hva betyr så det i en samtale. Du er egentlig veldig flink i dag. Jaha … er jeg flink eller … ? Og her ville det være naturlig å bruke en annen av mine kjepphester: IKKE Det er et ord jeg misliker så til de grader. Ja ikke sant. OK? Er det sant eller usant? Jeg har i noe over en måneden med blogg bevist unngått å bruke blant annet IKKE. Jeg fryder meg over at jeg finner det lettere og lettere å la ordet ikke utebli i skriftspråk. Det har til en viss grad også vær fremme i panna i daglig tale. Bruker jeg det er det veldig bevist og oftest med en form for oppklaring for å skape en forståelse og unngå at det blir negativt oppfattet. Ord er gøy og språket vårt er et fantastisk og livsfarlig redskap ... helt uten restriksjoner eller krav til bruk 🤔

Noen gode ord i tirsdags natten ...

Sov godt ❤️

...vi hørs ...

Anneledes påske for andre gang.

Planene for denne påsken var så veldig klare. Jeg skulle sørover til guttungen og gjengen i Kristiansand. Etter litt «mye» utbrudd på ca de stedene jeg hadde plan om å besøke, fant jeg ut at jeg blir hjemme i Alta … ja eller noe i den retning. Som jeg fortalte tidligere var jeg på dagstur til Skjervøy, og til det området skal jeg tilbake. Besøk hos onkel og tante på hytta i Skibotn, en tur til søskenbarnet mitt og mannen, innom Storslett før jeg kom hjem i dag. Jeg har fått besøkt en masse flotte og spennende steder som jeg skal ta ture tilbake til så snart det byr seg en mulighet.

Etter at jeg kom nordover har lysten til å lære mer om tradisjoner og historien i landsdelen blitt sterkere. Nå har jeg lært at det første en same lærer å si er «æstattning» 🤪 …festlig, lurer på om det er noen som skøyer med meg 😳

Først fant jeg ut at jeg ville finne ut litt om den kvenske delen av folket. På Storslett oppover Reisadalen ligger det en gammel kvensk bosetting, og akkurat nå er det litt tungt å komme seg helt frem … så den har jeg tilgode. Her er litt av historien jeg fant om stedet.

Først fant jeg ut at jeg ville finne ut litt om den kvenske delen av folket. På Storslett oppover Reisadalen ligger det en gammel kvensk bosetting, og akkurat nå er det litt tungt å komme seg helt frem … så den har jeg tilgode. Her er litt av historien jeg fant om stedet.

Tørfoss kvengård er Nord-Troms museums hovedanlegg i Nordreisa kommune. Gården ligger i Reisadalen.

Om gårdsanlegget
Gården Tørfoss ble ryddet på 1750-tallet og vitner om den kvenske bosetningshistorien i Nord-Norge på 1700- og 1800-tallet. Selve gården består av våningshus, bårstue, røykbadstu og driftsbygning samt tre buer; kjøttbu, oste- og klesbu og redskapsbu. Røykbadstua er bygd etter den finske skikken i lafta tømmer, og er etter gammel tradisjon plassert i god avstand fra de andre husene på grunn av brannfaren. Våningshuset på Tørfoss er bygd i 1931, mens ei av buene trolig stammer fra den første bosettingen på gården på 1700-tallet.
Våningshuset på Tørfoss fremstår med innredning fra mellomkrigstiden, mens røykbadstue og buer vitner om hvordan gården kan ha sett ut på 1700-tallet. Det er flere typiske kvenske arkitektoniske elementer på Tørfoss. For eksempel skråner alle innvendige vinduskarmer nedover. Under karmen er det en vannoppsamler. Til forskjell fra hva som er vanlig ellers i Norge, har dørene her spileinnsettinger og ikke setteinnsettinger. På Tørfoss får du et innblikk i hvordan en kvensk familie har levd og livnært seg. I bårstua finnes en bakerovn av murt gråstein og leire. Ovnen har plass til rundt 20 brød på en gang, og ble brukt av både gårdens beboere og naboene deres. Den brukes idag jevnlig om sommeren.

Gården ble i september 2019 fredet av Riksantikvaren som et viktig kvensk kulturminne og var et av de første i Troms av denne typen som ble fredet. (Info hentet fra Nord-Troms museum)

Hvem er så kvenene?
Det kvenske folket er ett av de opprinnelige folkeslagene på nordkalotten. Det tradisjonelle kvenske området er fra Bottenviken og nordover til Ishavet, i østlig og vestlig retning – fra Lofoten til Kolahalvøya. I Norge er de tradisjonelle kvenske bosetningsområdene i store deler av Finnmark, Troms og nordlige deler av Nordland. I dag bor det kvener over hele Norge.

HISTORIE
Kvenene omtales i tidlige skriftlige kilder bl.a. i Ottars beretninger fra 800-tallet og beretningen Hversu Noregr Byggðist. Kvenene er fra seinmiddelalderen registrert i norske skattemanntall. På 1700 og 1800-tallet økte den kvenske befolkningen i Norge, først i de vestlige områder av Nord-Norge, senere i de østlige områder.  Det anslås at rundt år 1875 var en fjerdedel av befolkningen i Finnmark kvener.

KVENENE I DAG
Det finnes lite tilgjengelig statistikk om dagens kvenske befolkning.  I en helseundersøkelse utført av Universitetet i Tromsø 1987-1988 oppga ca 25 prosent av befolkningen i Finnmark og Nord-Troms at de  har kvensk/finsk opphav. I tillegg er det mange kvener bosatt utenfor de tradisjonelle kjerneområdene. Forskere mener et forsiktig anslag  er minst 50 000 kvener i Norge i dag (Lane 2011). Aktive kvenske miljøer er spredt ut fra nord til sør. Kvener over hele landet, fra barn og ungdom til pensjonister, engasjerer seg for det kvenske og jobber for den kvenske kulturen, språket og historien. (Hentet fra Norske Kveners forbund)

Å jeg syns dette er så vanvittig spennende. Tenk for et mangfoldig folkeslag vi er, og det som for meg virker helt galematias er at vi kan utsette enkelte folkegrupper for grusomheter som bare vi mennesker klarer å finne på. Ja, det er faktisk noe som skjer enda. Det er blitt meg fortalt meg at snakket du Nord-Norsk og kom til Oslo på 70 tallet, og trodde du skulle få et sted å bo, ble du ledd av. Og DET er noe som har skjedde for bare 45-50 år siden …og jeg er 57 … Og hvor mye bedre er vi blitt i 2021?

I morgen startet hverdagen igjen og nå der det takk for i dag herfra.

God natt og sov godt ❤️

… vi hørs …


Påskedager på tur ... brum brum 🐣

Kjenner at jeg trolig er litt rar mht til påsketur 🤔 Ca alle jeg kjenner rundt om er selvfølgelig på fjellet og på scooter. Og jeg fyker rundt i bil, på vei 🚐 Planene var sørover og som alle andre tok koronaen den turen dessverre. Det fine er at turen kan gjøres på et senere tidspunkt, når dette greiene har roet seg til et trygt nivå igjen.  

Skjærtorsdag
Skjærtorsdag ble jeg bedt med til Skjervøy … og for et herlig sted. Det ligger skjermet fra storhavet og bærer tydelige tegn nettopp nærheten til hav 😍 Havna er ca 50 % båter som har med fiske å gjøre og resten er sikkert brukt litt til fiske de og 😉 Bukkespranget på turen var at det er tunell arbeid i den ene tunellen på tur ut og det er kolonnekjøring ut dit. Det kolliene - greia hadde selvfølgelig 2 timers pause i det vi ankom rødt lys/stopp her/vent på lederbil skiltet. Nuvel, snu bilen og ta en lite bli-kjent-runde i området for å vente på ledererbilen. Ble selvfølgelig bilder av det ja 😇

Skjervøy er en koselig plass … litt sånn idyll ute i havgapet. Kommer snart igjen 😉

Langfredag
Fredag hadde jeg date med verdens herligste onkel og tante som skulle på «hytta» si, mer bestemt campingvogna. Koste oss med bål, grillpølser og rosevin … ja for rosevin går til alt. Det lærte vi på Kabyssen (restaurant) på Læsø, ei supersprudlende dame (eier av restaurant) fortalte oss at rose går til ALT.  Og jeg har satt min lit til det 😋

Påskeaften.
Dro videre til en slektning jeg har kjørt ca over dørstokken til hver gang jeg har kjørt sør / nord til Alta. Det er ganske dårlig gjort og da er det som seg hør og bør at jeg ens ærend tar turen dit. Det ble selvfølgelig kjempekos og jeg skal ganske snart tilbake. Gleder meg til det.

Vi drodlet og prata skit, løste verdensproblemer og hadde det riktig så koselig. Det er så godt når det bare "stemmer" og kjemien er der. Kjenner at jeg begynner å bli litt «voksen» … når vi så hverandre sist … ja, det var vel antakelig i Malangen, på åkeren når høyet skulle inn på loven. Det er lenge siden det … 😁

Nå må jeg på tur å finne meg noen bilder 📷 så er jeg plutselig tilbake 🐣

Et øyeblikk☝🏻 … Camilla Stoltenberg sa på radio her om dagen at hun ville ha svar på hvorfor mottakere av vaksinene har fått den. Asså … hallo … hvorfor vi fått vaksine? Hva er det jeg har gått glipp av her. Skal befolkningen vaksineres? Ble veldig rart det her Camilla … er det kanskje for å unngå at vi blir syk av korona denne vaksinene blir satt??? Trenger vi mer begrunnelse … jeg synes nemlig sprøyter er noe av det verste som finnes og kan svært gjerne slippe disse stikkene med dertil hørende bivirkninger. Trenger meg svært lite frem i den køen gitt

🥾 Ha en fin dag ☀️

... vi hørs ...